Tijdelijk noodfonds energie

5 absolute don’ts tijdens je sollicitatiegesprek

2 november 2023
Solliciteren

Tijdens je sollicitatiegesprek wil je graag een onvergetelijke eerste indruk maken. Natuurlijk is wel belangrijk dat dit een positieve indruk is! Maar hoe zorg je daarvoor? In dit artikel lees je wat je absoluut moet vermijden tijdens je sollicitatiegesprek. 

1. Te laat komen

Als je te laat komt op je gesprek, dan komt dit respectloos over. Ook getuigt het van een slechte planning. Zorg dus dat je op tijd bent, met wat speling voor onvoorziene omstandigheden. Dreig je toch te laat te komen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de interviewer om hen op de hoogte te stellen en vraag of het gesprek alsnog plaats kan vinden of dat de afspraak opnieuw gepland moet worden. 

2. Onvoorbereid zijn

Kennis over het bedrijf en de rol waarop je solliciteert is een must. Het toont niet alleen je interesse, maar ook je bereidheid om te investeren in een potentiële toekomst bij de organisatie. Als je je niet hebt ingelezen, kom je ongeïnteresseerd over en kan het lijken alsof je de baan eigenlijk niet wilt. 

3. Negativiteit

Spreek nooit negatief over vorige werkgevers of collega's. Het is onprofessioneel en het geeft ook een negatieve kijk op je karakter. Uiteraard kun je eerlijk zijn over de reden waarom je bent vertrokken bij een vorige werkgever, maar houd het altijd netjes. 

4. Onderbreken

Als je enthousiast bent tijdens een gesprek, is dat alleen maar goed! Het is wel belangrijk om de interviewer uit te laten praten. Iemand middenin een zin of verhaal onderbreken kan ongeduldig of onbeleefd overkomen.

5. Overdrijven

Blijf authentiek en bij jezelf. Een sollicitatiegesprek is geen acteervoorstelling. Overdreven gedrag of antwoorden kunnen onecht overkomen.

Je bent nu helemaal op de hoogte van wat je vooral niet moet doen tijdens je sollicitatiegesprek. Maar hoe laat je dan wél een eerste indruk achter? Geen zorgen, in dit blog krijg je flink wat tips om goed voor de dag te komen voor, tijdens en na je sollicitatiegesprek.

Heb je nog geen gesprek gepland? Bekijk snel al onze vacatures of doe een open sollicitatie. We nemen dan binnen 1 werkdag contact op om een gesprek met je in te plannen! Zo vind je snel een baan die écht bij je past. 

Deel dit artikel