Tijdelijk noodfonds energie

Tips voor je sollicitatiegesprek

6 juni 2023
Solliciteren

Een sollicitatiegesprek is vaak net als een eerste date. Je wilt een goede indruk maken én je wilt weten of de baan ook bij jou past. Maar hoe bereid je jezelf het beste voor? In dit blog lees je alle tips en trucs voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Vóór het gesprek

“Een goede voorbereiding is het halve werk." Je kent dit gezegde vast wel, maar er is een goede reden dat het veel gebruikt wordt. Het klopt namelijk echt! Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je goed voor te bereiden op je gesprek. 

1. Onderzoek het bedrijf

Typ de naam van het bedrijf eens in op Google en bekijk de website en socialmediakanalen. Wat doet het bedrijf, hoe is de cultuur en wat zijn de ambities? Door het bedrijf te onderzoeken, krijg je een beter beeld en kun je zelf ook goed bepalen of de organisatie bij jou past.

2. Bereid vragen en antwoorden voor

Welke vragen kun je in ieder geval verwachten? Denk vast na over de antwoorden die je kunt geven. Je kunt ook oefenen met vrienden of familie om zo je zelfvertrouwen een boost te geven. Ook als jij zelf vragen hebt, is het goed om deze op te schrijven. Zo vergeet je ze niet te stellen en kom je extra geïnteresseerd over. 

Tijdens het gesprek

Je voorbereiding is belangrijk, maar het gesprek zelf natuurlijk ook! Deze tips helpen je om een goede indruk te maken tijdens het gesprek. 

1. Kom verzorgd voor de dag

Je hoeft absoluut niet in pak te komen. Sterker nog: dat dragen wij zelf ook nooit! Wees dus gerust jezelf. Zorg wel dat je kleding schoon en enigszins netjes is en dat je er zelf ook verzorgd uitziet.  

2. Let op je lichaamstaal

Maak oogcontact en zit rechtop met een open houding om interesse en betrokkenheid te tonen. Maak gerust handgebaren om je punt kracht bij te zetten, maar overdrijf het niet! 

3. Wees eerlijk en houd het positief

Vind je het spannend of weet je het antwoord op een vraag niet? Dat is helemaal niet erg! Maar wees er wel eerlijk over. Ook over je cv, certificaten en vaardigheden kun je het beste eerlijk zijn. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat je een vervelende ervaring hebt gehad bij je vorige werkgever. Probeer te voorkomen dat je jezelf negatief uitlaat. Houd het in plaats daarvan positief en professioneel. Zo kom je zelf ook positiever over!

Dat was 'm! Met deze tips vergroot jij je kansen op een succesvol sollicitatiegesprek flink.

Heb je nog geen gesprek gepland? Bekijk snel al onze vacatures of doe een open sollicitatie. We nemen dan binnen 1 werkdag contact op om een gesprek met je in te plannen! Zo vind je snel een baan die écht bij je past. 

Deel dit artikel