De kracht van flexibiliteit

Vind moeiteloos nieuwe collega's met Open Hiring

27 juni 2023
Voor werkgevers

In de krappe arbeidsmarkt van vandaag kan het een uitdaging zijn om een vacature te vervullen. Gebrek aan sollicitanten, ontbrekende competenties, geen ervaring of een mismatch met de organisatie komen vaak voor.

Maar wat nu als we al die traditionele selectiecriteria overboord gooien en kandidaten zelf laten beslissen of ze geschikt zijn? Het klinkt misschien gek, maar dat is het zeker niet! Maak kennis met 'Open Hiring' - een revolutionaire kijk op werven.

Wat is Open Hiring?

Bij Open Hiring neem je een nieuwe collega aan zonder vragen, sollicitatiegesprek, cv of achtergrondinformatie. Iedereen is welkom. Is iemand gemotiveerd om bij jou te komen werken? Het enige dat ze hoeven te doen, is hun naam op een intekenlijst zetten. En zodra ze bovenaan de lijst staan, krijgen ze een baan aangeboden. Zo simpel is het!

Het idee is niet uit de lucht komen vallen. Meer dan 35 jaar geleden introduceerde Greyston Bakery dit concept al in Amerika. De eigenaar wilde armoede bestrijden door werkgelegenheid te bieden aan degenen die het moeilijkst aan een baan komen. Hij stelde daarom geen vragen aan de mensen die hij in dienst nam. In 2019 werd Open Hiring voor het eerst in Nederland geïntroduceerd door Start Foundation in samenwerking met grondlegger Greyston Bakery. Sindsdien wint Open Hiring alleen maar aan populariteit.

De voordelen van Open Hiring voor organisaties

Open Hiring biedt tal van voordelen voor organisaties. We lichten de belangrijkste voordelen graag voor je uit.

Inclusief

Open Hiring is een volledig inclusieve manier van werven. Vooroordelen die we allemaal onbewust kunnen hebben, krijgen geen kans in dit werving- en selectieproces.

Vernieuwend

Open Hiring is een baanbrekende manier om met personeelsvraagstukken om te gaan. En in de huidige krappe arbeidsmarkt, waar we staan te springen om nieuwe medewerkers, is dit meer dan welkom.

Eerlijk

Open Hiring biedt mensen die moeite hebben om werk te vinden ineens volop kansen. Werkzoekenden kunnen hun vaardigheden en capaciteiten tonen, zonder beoordeeld te worden op bijvoorbeeld beperkingen of een strafrechtelijk verleden.

Verbindend

Open Hiring bevordert een open bedrijfscultuur en versterkt de verbinding met de lokale gemeenschap.

Gemotiveerde werknemers

Niemand is gemotiveerder dan een werknemer die puur wordt beoordeeld op zijn vaardigheden en capaciteiten. Mensen die een kans hebben gekregen, zijn vaak extra gemotiveerd, loyaal en bereid om harder te werken.

Goed voor profilering en imago

Open Hiring plaatst jouw organisatie in de schijnwerpers als een écht inclusieve werkgever en versterkt het positieve imago dat daarbij hoort.

De 10 spelregels van Open Hiring

Om met Open Hiring aan de slag te gaan, heb je eigenlijk niet veel nodig. Nieuwsgierigheid, een open mindset en voldoende moed om de sprong te wagen zijn al voldoende. O ja, en natuurlijk een intekenlijst! Dit zijn de spelregels:

  1. De vacature staat voor iedereen open, niemand wordt uitgesloten.
  2. De kandidaat bepaalt zelf of hij/zij geschikt is voor de functie.
  3. Wie het eerst komt, het eerst maalt. De eerste persoon op de intekenlijst krijgt gegarandeerd werk.
  4. Daarna houd je altijd de volgorde van de intekenlijst aan. Alleen als iemand aangeeft niet meer beschikbaar te zijn of geen interesse meer heeft, benader je de volgende persoon op de lijst.
  5. Iedereen krijgt een contract met de intentie om een duurzame arbeidsrelatie aan te gaan.
  6. Vanaf dag één werkt iemand als volwaardige collega en ontvangt daarvoor salaris.
  7. Er wordt gekeken naar het huidige functioneren, niet naar het verleden.
  8. De focus ligt op het werk, met aandacht voor persoonlijke omstandigheden. Indien nodig biedt de werkgever oplossingen aan en/of verwijst de werknemer door naar instanties buiten de organisatie.
  9. Bij goed functioneren bied je de mogelijkheid om door te stromen naar andere functies binnen de organisatie.
  10. Iedereen wordt op gelijke wijze behandeld. Voldoet iemand niet aan de eisen van de functie? Dan past hij/zij wellicht beter bij een andere functie.

Open Hiring en FlexWerk: ontdek de mogelijkheden

Clarisse

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van Open Hiring voor flexibel personeel? Goed nieuws! Onze eigen vestigingsmanager, Clarisse, is een 'Certified Open Hiring Expert'. Zij kan je alles vertellen over Open Hiring en de diverse mogelijkheden die het biedt. Neem gerust contact met ons op en ontdek hoe Open Hiring jouw organisatie kan verrijken!

Clarisse Bouquet

Flevolaan 38
1382 JZ Weesp

088 506 46 00
clarisse@flex-werk.eu

Deel dit artikel