Het minimumloon stijgt weer op 1 juli

Het minimumloon stijgt per 1 juli 2024

25 juni 2024
Voor werkgevers

Per 1 juli gaat het minimumloon in Nederland weer omhoog. Deze verandering heeft directe gevolgen voor alle werkgevers. Hoe zit het nu precies met de stijging en hoe kun je je als werkgever het beste voorbereiden? Lees snel dit blog voor alle antwoorden en hét geheim om zelf niets te hoeven doen!

Alles over het minimumloon

Wat is het minimumloon?

Het minimumloon is het wettelijk verplichte minimale bedrag dat je als werkgever aan je werknemers moet betalen. Om rekening te houden met inflatie en andere economische invloeden, wordt dit bedrag meestal 2 keer per jaar aangepast. 

Waarom stijgt het minimumloon?

Het minimumloon wordt verhoogd om de koopkracht van werknemers te beschermen en te verbeteren. Ook helpt de verhoging de economische ongelijkheid verkleinen en zorgt het voor een leefbaar inkomen.

Hoeveel stijgt het minimumloon per 1 juli?

Op 1 juli 2024 wordt het minimumloon met 3,1 procent geïndexeerd. Hierdoor stijgt het minimumloon van € 13,27 naar € 13,68 per uur. Dit bedrag geldt voor volwassenen van 21 jaar en ouder. Op Rijksoverheid.nl lees je meer over het minimumloon per uur naar leeftijd.

Geen extra verhoging

In oktober nam de Tweede Kamer een amendement aan om het wettelijk minimumloon met 1,2 procent extra te verhogen. Hiervoor was een spoedwet nodig. De Eerste Kamer maakte zich zorgen over de hoge kostenstijging voor werkgevers, onder andere omdat het minimumloon de afgelopen jaren al flink is gestegen. Daarnaast kost de extra verhoging de overheid zelf ook veel geld, omdat de AOW dan ook meestijgt. De senatoren stemden dan ook tegen deze spoedwet, waardoor de extra verhoging niet doorgaat.

Wat is de impact op jou als werkgever? 

Hogere loonkosten

Door de stijging van het minimumloon, stijgen de loonkosten mee. Dit heeft vooral veel impact als jouw organisatie veel werknemers in dienst heeft die het minimumloon verdienen.
 
Aanpassing arbeidsovereenkomsten

Alle relevante arbeidsovereenkomsten moeten worden herzien en aangepast naar de nieuwe vereisten voor het minimumloon. Afhankelijk van het aantal werknemers, kan dit veel administratieve tijd in beslag nemen.

Budgettering en kostenbeheer

Kom je door de verhoging in de knel? Herzie dan bijvoorbeeld budgetten en implementeer maatregelen om kosten te besparen. Zo vang je de impact van de verhoogde loonkosten zo goed mogelijk op.

Hoe bereid je je voor?

Communicatie met werknemers

Communiceer vooraf open en transparant met je werknemers. Zorg dat ze begrijpen wat er verandert en wat de stijging voor hen betekent

Administratieve aanpassingen

Zorg ervoor dat de loonadministratie up-to-date is, zodat alle werknemers correct worden betaald volgens het nieuwe minimumloon. Dit kan betekenen dat je salarissoftware moet bijwerken of extra training moet geven aan administratief personeel.

Financiële planning

Een grondige financiële planning helpt je de impact van verhoogde loonkosten te minimaliseren. Analyseer verschillende scenario's en identificeer mogelijke kostenbesparingen.

Je kostbare tijd liever anders besteden?

Dat kan! Als je kiest voor het inhuren van uitzendkrachten via FlexWerk, nemen wij alle administratieve rompslomp voor jou uit handen. Zo kun jij je richten op de kernactiviteiten van jouw organisatie. Klinkt goed, toch? Daarnaast geniet je van nog veel meer voordelen:

  • Wij werven en selecteren de beste kandidaten voor jouw vacatures.
  • Je hebt snel flexibele en gemotiveerde werknemers.
  • Schakel eenvoudig op en af tijdens extra drukte en rustige periodes.
  • Flexwerker ziek? Wij dragen het risico en zorgen voor vervanging.
  • De contracten, personeelsadministratie en salarisadministratie lopen allemaal via ons. 

De stijging van het minimumloon brengt dus verschillende uitdagingen mee. Een goede voorbereiding zorgt voor een soepele overgang! Of je kunt het jezelf nog makkelijker maken door te kiezen voor uitzendkrachten van FlexWerk. Dit biedt talloze voordelen, van het snel vinden van gemotiveerde medewerkers tot kostenbesparing en ontzorging.

Ben je na het lezen van dit blog benieuwd of flexibel personeel bij jouw organisatie past? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe FlexWerk jou kan helpen!

088 506 46 00
info@flex-werk.eu

Deel dit artikel