Tijdelijk noodfonds energie

Hulp bij het betalen van de energierekening

13 april 2023
Voor flexwerkers

Na een lange periode van kou wordt het nu dan eindelijk echt lente! Helaas helpt dat niet voor de hoge energierekening van de afgelopen maanden. Inmiddels kunnen ruim een half miljoen huishoudens in Nederland de energierekening niet meer betalen. Maar wist je dat je nu hulp kunt krijgen bij het betalen van de energierekening? Lees hieronder welke mogelijkheden er zijn.

Tijdelijk noodfonds energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is nieuw geopend voor kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening. Het fonds betaalt een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Dit geldt voor alle huishoudens die in aanmerking komen voor steun.

Hoe werkt het?

 1. Doe eerst een check op noodfondscheck.geldfit.nl. Je krijgt dan advies over het aanvragen van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het invullen van de check duurt zo’n 5 minuten.
 2. Heb je de check ingevuld? Dan krijg je uitleg over hoe je jouw aanvraag doet. Het doen van de aanvraag kost ongeveer 30 minuten. Het Noodfonds berekent daarna of je in aanmerking komt voor steun.
 3. Je ziet de uitslag van de aanvraag direct in je scherm. Jouw energieleverancier controleert de aanvraag. Als alles klopt, wordt jouw energierekening lager.

Energietoeslag

Via jouw gemeente kun je de energietoeslag 2022 aanvragen. Je ontvangt dan ongeveer € 1.300,- als je in aanmerking komt voor de toeslag. Op de site van Rijksoverheid vind je meer informatie.

Je komt in aanmerking als:

 • je alleenstaand bent en minder dan € 1.130,05 netto per maand verdient.
 • je samenwonend bent en samen minder dan € 1.871,50 netto per maand verdient.
 • je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt. In dit geval ontvang je de energietoeslag automatisch via jouw gemeente.

Andere toeslagen

Maak jij al gebruik van alle regelingen of toeslagen? Er zijn veel potjes van de overheid beschikbaar waarmee je jouw inkomen aan kunt vullen. Als je wilt weten of je (meer) potjes aan kunt vragen, doe je in 15 minuten een check via potjescheck.geldfit.nl

10 tips om energie te besparen

Er zijn niet alleen financiële mogelijkheden om de energierekening omlaag te krijgen. Je kunt zelf ook veel doen in huis. Bespaar makkelijk energie met deze 10 tips:

 1. Zet apparaten die je niet gebruikt uit en haal de stekkers uit het stopcontact.
 2. Draai je verwarming iets omlaag. Je bespaart tot wel 7% per jaar als je de verwarming op 19°C zet!
 3. Plak radiatorfolie achter je verwarming. Hierdoor wordt de kamer sneller warm.
 4. Maak kieren en naden rond je ramen en deuren dicht met tochtstrips. Zo houd je de tocht buiten en warmte binnen. 
 5. Verwarm alleen de kamers waar je veel bent. Zo bespaar je makkelijk tot € 240,- per jaar.
 6. Ventileer je huis regelmatig, bijvoorbeeld tijdens het slapen. Je bespaart hiermee al gauw € 100,- per jaar. Droge lucht warmt namelijk sneller én makkelijker op.
 7. Koop apparaten met een zuinig energielabel. Hoe hoger het label, hoe minder stroom het apparaat gebruikt. Kies zoveel mogelijk voor een A-label om energie te besparen.
 8. Vervang alle lampen in huis door ledlampen. Deze gebruiken tot wel 90% minder energie dan gloei- of hallogeenlampen! Ook gaan ze 30 tot 50 keer langer mee.
 9. Was zoveel mogelijk op 30°C in plaats van 40°C. Je verbruikt dan de helft minder energie! Heb je toch was die op hogere temperatuur gewassen moet worden? Kies dan voor het ecoprogramma.
 10. Douche maximaal 5 minuten per dag. Zo bespaar je water en het gas dat nodig is om het water te verwarmen.

Doe de Geldfit-test

Vind je het lastig om de juiste informatie voor jouw situatie te vinden? Of weet je niet goed bij welke instanties je terecht kunt voor hulp? Doe dan de test op geldfit.nl/test en geef antwoord op een paar korte vragen. Je krijgt daarna alle tips te zien die voor jou relevant zijn.

Deel dit artikel